Mydło to nic innego jak sole kwasów tłuszczowych (powstałe w wyniku reakcji kwasów z zasadami). W przypadku mydeł twardych, na kwasy tłuszczowe działamy wodorotlenkiem sodu (soda kaustyczna). Reakcja przebiega następująco: kwas tłuszczowy + wodorotlenek sodu -> mydło + gliceryna.
Gliceryna, zatem, jest produktem ubocznym reakcji i jej nadmiar jest oddzielany od masy mydlanej, bowiem powoduje ona nadmierne twardnienie mydła. Podany wyżej proces wytwarzania mydła nazywa się również "zmydlaniem tłuszczów". Zmydlania tego dokonuje się przez gotowanie mieszaniny tłuszczów i wodorotlenku.
Jak widać, reakcja chemiczna prowadząca do wytwarzania mydła jest bardzo prosta. Sam proces zmydlania można z powodzeniem przeprowadzić w warunkach domowych i wytworzyć mydło we własnym zakresie. Niektórzy nawet to robią w poszukiwaniu mydła naturalnego zrobionego z własnoręcznie przygotowanych składników. Niestety, nawet jeśli ktoś lubi bawić się w domowego chemika, to wcale nie oznacza, że uzyska dobre mydło.
Jest wiele wyrobów, które produkowane są w olbrzymich ilościach w fabrykach. W większości przypadków, a praktycznie w 99%, wcale nie wiemy z czego tak naprawdę mydło wyprodukowano. Najczęściej dowiadujemy się, że mydło jest "naturalne" bo: dodano do niego jakiś składnik np. rumianek, dodano oliwę z oliwek, która najprawdopodobniej jest rafinowana, albo ekstrakty z naturalnych surowców, których ilość jest śladowa i nie znamy ich pochodzenia. Ale i tak nie wiemy, w jakim momencie ten "naturalizujący" składnik dodano i czy w istocie nie jest to syntetyczny zapach udający dodatek pochodzący z naturalnej rośliny. A tłuszcz? Najczęściej do produkcji popularnego mydła stosuje się tłuszcze zwierzęce. Jeśli sięgniemy do literatury naukowej, to dowiemy się, że tkanka tłuszczowa zwierząt (ludzi też) gromadzi szereg substancji toksycznych, które się w niej kumulują. Toksyny te w procesie produkcji mydła (zmydlania tłuszczu) w jakiejś części znajdą się w końcowym produkcie. Można sobie wyobrazić jak zdrowe jest takie mydło…
Jak mówi historia mydło znane było już przed wiekami, a jego wynalezienie przypisuje się Fenicjanom. W Polsce pierwsze mydlarnie powstały dopiero w XIV wieku. Mydła to sole metali alkaicznych główne sodu, magnezu, litu, potasu i kwasów tłuszczowych. Wodne roztwory mydeł mają odczyn zasadowy co zawdzięczają obecności jonów wodorotlenkowych.
Mydła są głównie stosowane jako środki myjące i piorące, ponieważ w kontakcie z wodą (oraz innymi rozpuszczalnikami) tworzą subtelną emulsję o właściwościach czyszczących.
Gliceryna, zatem, jest produktem ubocznym reakcji i jej nadmiar jest oddzielany od masy mydlanej, bowiem powoduje ona nadmierne twardnienie mydła. Podany wyżej proces wytwarzania mydła nazywa się również "zmydlaniem tłuszczów". Zmydlania tego dokonuje się przez gotowanie mieszaniny tłuszczów i wodorotlenku.
Jak widać, reakcja chemiczna prowadząca do wytwarzania mydła jest bardzo prosta. Sam proces zmydlania można z powodzeniem przeprowadzić w warunkach domowych i wytworzyć mydło we własnym zakresie. Niektórzy nawet to robią w poszukiwaniu mydła naturalnego zrobionego z własnoręcznie przygotowanych składników. Niestety, nawet jeśli ktoś lubi bawić się w domowego chemika, to wcale nie oznacza, że uzyska dobre mydło.
Jest wiele wyrobów, które produkowane są w olbrzymich ilościach w fabrykach. W większości przypadków, a praktycznie w 99%, wcale nie wiemy z czego tak naprawdę mydło wyprodukowano. Najczęściej dowiadujemy się, że mydło jest "naturalne" bo: dodano do niego jakiś składnik np. rumianek, dodano oliwę z oliwek, która najprawdopodobniej jest rafinowana, albo ekstrakty z naturalnych surowców, których ilość jest śladowa i nie znamy ich pochodzenia. Ale i tak nie wiemy, w jakim momencie ten "naturalizujący" składnik dodano i czy w istocie nie jest to syntetyczny zapach udający dodatek pochodzący z naturalnej rośliny. A tłuszcz? Najczęściej do produkcji popularnego mydła stosuje się tłuszcze zwierzęce. Jeśli sięgniemy do literatury naukowej, to dowiemy się, że tkanka tłuszczowa zwierząt (ludzi też) gromadzi szereg substancji toksycznych, które się w niej kumulują. Toksyny te w procesie produkcji mydła (zmydlania tłuszczu) w jakiejś części znajdą się w końcowym produkcie. Można sobie wyobrazić jak zdrowe jest takie mydło…
Mydła są głównie stosowane jako środki myjące i piorące, ponieważ w kontakcie z wodą (oraz innymi rozpuszczalnikami) tworzą subtelną emulsję o właściwościach czyszczących.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz